Spring navigation over

Vejen til den rigtige uddannelse kan have mange skridt

Tegning af 3 studerende med tasker og bøger Forældre og unge i 9. eller 10. klasse kan få hjælp til at udfylde og underskrive ansøgningen til en ungdomsuddannelse i BoligSocialt Hus. Kontakt Camelia Voicu på tlf. 51 28 64 26. Illustration: Bjarne Kjær Simonsen

Fristen for at beslutte, hvad der skal ske efter sommerferien, nærmer sig hastigt for unge, der skal søge ind på en ungdomsuddannelse. Men vejen til at træffe det rigtige uddannelsesvalg behøver ikke at være snorlige.

Tekst: Farah Ahmad, Nada Farah, borgerjournalister, og Signe Lene Christiansen

Når kalenderen inden længe viser den 1. marts, skal unge i hele landet vælge, hvad det næste skridt på uddannelsesvejen skal være. Skal det være en gymnasial uddannelse, en uddannelse på en erhvervsskole eller noget tredje? Mulighederne er mange, og valget kan være svært. 

For langt de fleste unge byder tiden efter folkeskolen på tre år på gymnasiet. Det viser tal fra 2020. I Odense Kommune vælger knap 75 procent af eleverne i 9. og 10. klasse en gymnasial uddannelse. Den tendens gælder også i Vollsmose, hvor UUO - Ungdommens Uddannelsesvejledning i Odense flere år i træk har forsøgt at sætte spot på andre veje end gymnasiet for eksempel med uddannelsesdage på Odense Universitetshospital.

En af dem, der har fundet en anden vej til sin uddannelse, er Sumaya Abbdulqadir Ashkir fra Egeparken på 19 år. Hun er i gang med den forberedende grunduddannelse, FGU, hvor man kan følge forskellige uddannelsesspor for at blive klar til at fortsætte på en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse.

En af mulighederne på FGU er et forløb omkring omsorg og sundhed, hvilket Sumaya Abbdulqadir Ashkir har valgt. Hun vil nemlig søge ind på Social- og Sundhedsskolen Fyn for at tage erhvervsuddannelsen som SOSU-assistent.

”Jeg elsker at arbejde med gamle mennesker. De er søde, og jeg elsker at hjælpe mennesker, som ikke kan selv,” fortæller hun.

 

Erhvervsuddannelse giver muligheder

Sumaya Abbdulqadir Ashkir drømmer om at blive sygeplejerske en dag og har en plan for, hvordan hun kan opnå det. For i stedet for at tage en studentereksamen på HF og derefter søge ind på sygeplejerskeuddannelsen, har hun fundet en anden vej, der passer hende bedre.

”For mig er det en lettere vej at tage uddannelsen som social- og sundhedsassistent og så søge videre som sygeplejerske bagefter. Jeg arbejder allerede som vikar i hjemmeplejen og har en masse praktisk erfaring, som kan hjælpe mig på uddannelsen,” forklarer hun og fortæller, at det betyder meget for hende at få en uddannelse.

Flere erhvervsuddannelser giver adgang til andre videregående uddannelser på samme måde som SOSU-
assistenter kan uddanne sig videre som sygeplejersker. For eksempel kan en tømrer uddanne sig videre til bygningskonstruktør eller arkitekt, og en mekaniker kan på sigt skifte motorolien ud med ligninger på ingeniørstudiet.

 

Træf dit eget valg

Uanset om det er EUX, EUD, STX eller HF, så er processen med at blive klar til at trykke ’send’ på Optagelse.dk den 1. marts ikke lige nem for alle forældre og elever. Især ikke i år, hvor alle de sædvanlige uddannelsesmesser, brobygningsforløb og besøg er blevet aflyst på grund af coronavirus.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn skal ansøge om ungdomsuddannelse

Det fortæller Camelia Voicu fra BoligSocialt Hus. Hvert år hjælper hun unge og forældre fra Vollsmose med at få styr på studievalgsportfolio og de nødvendige dokumenter, der skal vedhæftes i ansøgningen.

”Til trods for Covid-19 har de unge, som jeg har talt med, haft god kontakt til deres UU-vejleder og deres lærere, og nogle unge har også fået tilbud om at komme ud på skolen for at modtage vejledning. Det har gjort, at de unge har truffet et uddannelsesvalg på et oplyst grundlag, og at de har truffet et sikkert valg, som kan sætte retningen for deres uddannelsesfremtid,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Boligsociale medarbejdere hjælper med ansøgninger til ungdomsuddannelser

For en ting er, at nogle forældre har brug for praktisk hjælp til for eksempel at signere ansøgningen med NemId. Noget andet er at træffe det valg, der er rigtigt for lige præcis den unge selv.

”Nogle unge kan være fristede til at vælge den samme uddannelse som kammeraterne uden at undersøge andre muligheder, og uden at tale med sine forældre om valg af ungdomsuddannelse. Her kan de unge risikere at træffe et valg, som kan vise sig at være forkert senere hen,” forklarer hun.

Hun råder derfor de unge til  grundigt at overveje deres valg og anbefaler forældre at tage en åben og nysgerrig snak med de unge om fremtiden.

 

HF vs. STX

Maryam Farah fra Vollsmose er 18 år og går i 2.g på Tornbjerg Gymnasium. Hun tog et år i 10. klasse for at forbedre sine karakterer, inden hun søgte videre.

”Jeg ville faktisk ikke vælge gymnasiet, men HF. Men for at vælge HF skal du vide, hvad du vil være, og hvilken retning du vil tage. Det vidste jeg ikke, og derfor ville jeg virkelig gerne tage STX. Så jeg tog mig lidt sammen i 10. klasse og fik gennemsnittet til at komme ind,” fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Hvis du ved, hvad du vil, er du en heldig kartoffel

Selvom Maryam Farah ikke helt ved, hvad hun vil bruge sin studentereksamen til, så ser hun gymnasieårene som en mulighed for at finde ud af det. Derfor gjorde hun sig også grundige overvejelser om, hvilket gymnasium hun ville bruge de næste tre år på, da hun skulle træffe sit valg for to år siden.

”Jeg valgte Tornbjerg, fordi jeg hørte, at lærerne er fair. Jeg følte, at Tornbjerg var noget for mig. Jeg kunne også vælge det fag, jeg elsker, som er matematik. Religion, mediefag og billedkunst er også sådan nogle sjove fag, og jeg er glad for skolen, og det jeg lærer,” siger hun.

 

Er du forvirret?

Maryam Farah gør sig stadig tanker om, hvad hun skal bruge sin fremtid på. Hun går rundt med en masse drømme om, hvilken uddannelse hun skal vælge efter gymnasiet.

”Jeg ved ikke, hvad jeg skal være, men jeg ved, at jeg vil være noget med enten medicin eller psykologi. Det kan jeg også bruge matematikken til,” siger hun og peger på, at med matematikken i rygsækken har hun mange muligheder.

Maryam Farah kommer med et godt råd til andre unge, der skal vælge uddannelse:

”Hvis du er forvirret, skal du vælge dét, du bedst kan lide. Hvis du vil på STX, så vil jeg sige, at hvis du er sådan en rolig person og godt kan lide alt med afleveringer og det sociale gymnasieliv, så er det noget for dig.”

Hos boligsocial medarbejder Camelia Voicu lyder rådet:

”Det er vigtigt at man finder den vej, der er rigtig for sig selv - også selvom den er anderledes end de andres, og i denne proces skal man kigge nysgerrigt på de mange valgmuligheder, der er derude, og samtidig søge hjælp og vejledning både i familien og hos fagfolk.”

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her