Spring navigation over

Bydelssøstre vil have flere hen til stemmeboksen

Ifølge bydelssøstrene er det deres mål at få så mange som muligt til at stemme ved folketingsvalget den 5. juni.

Vollsmoses bydelssøstre opfordrer alle i bydelen til at bruge deres stemmeret ved folketingsvalget den 5. juni. De vil selv gå forrest med et godt eksempel og inviterer alle i Vollsmose til at følges med dem hen til stemmeboksen. Ifølge valgforsker kan gode rollemodeller rykke meget ved valgdeltagelsen.

Onsdag den 5. juni er der folketingsvalg, og budskabet fra Vollsmoses bydelssøstre er klart. Hvis man har ret til at stemme, så er det vigtigt at bruge den ret.

- Som bydelssøstre i Vollsmose vil vi gerne gå forrest med et godt eksempel og sætte fokus på, at vi bor i et demokratisk land, hvor alle skal gøre deres bedste for at være aktive medborgere i vores samfund. Det betyder blandt andet, at man skal gå ned og sætte sit kryds, hvis man har stemmeret, siger Najlaa Rammu.

Som bydelssøster er hun en del af en gruppe af kvinder, der er blevet uddannet til at hjælpe og støtte andre kvinder i Vollsmose, så de får styrken til at hjælpe sig selv, deres børn og familie.

Valget er dit eget

Ifølge bydelssøstrene er det deres mål at få så mange som muligt til at stemme.

- Vi siger ikke, hvad folk skal stemme på. Det er ene og alene deres beslutning. Det eneste, vi opfordrer til, er, at man bruger sin ret og husker at stemme den 5. juni, siger bydelssøster Kiara Ulisse Rasmussen.

Netop den opfordring håber kvinderne når ud til så mange som muligt. Derfor har de også lavet små videoer, hvor de fortæller, hvorfor de selv stemmer. Videoer, som de deler på sociale medier helt frem til valgdagen.

- Vi vil selv gå forrest med et godt eksempel og vise vores egen opbakning til demokratiet. Vi vil vise, at det er vigtigt at stemme. Det er også derfor, jeg altid har taget mine egne unger med, når jeg har været henne og stemme. For de skal lære fra de er helt små, at det er noget, man gør, forklarer Kiara Ulisse Rasmussen.

Kan løfte stemmeprocenten

Valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, er ikke i tvivl om, at rollemodeller som Vollsmoses bydelssøstre kan få flere hen til stemmeboksen, når der er folketingsvalg den 5. juni.

- Bydelssøstrene har en anden adgang til beboerne end politikerne og medierne har, for mange af beboerne kan identificere sig med bydelssøstrene, siger Kasper Møller Hansen og forklarer, at bydelssøstrene kan tale med beboerne på en anden måde og fortælle dem, hvorfor det er vigtigt at stemme.

- Vi kan se, at unge er bedre til at påvirke unge, personer med tyrkisk baggrund er bedre til at påvirke andre med tyrkisk baggrund, somaliere er bedre til at påvirke andre somaliere og så videre. Derfor er det et fantastisk initiativ, bydelssøstrene har taget, og jeg er sikker på, at det vil gøre en forskel - især blandt dem, som ikke har samme tradition for at stemme med hjemmefra, siger Kasper Møller Hansen.

Han pointerer, at det ofte kan være meget simple og små ting, der kan gøre en forskel:

- Det kan være en seddel i en opgang, hvor man husker sine naboer på at stemme. Eller det kan være et forslag om at følges. Nogle gange skal der faktisk ikke så meget til.

Følges til valgstedet

På selve valgdagen onsdag den 5. juni inviterer bydelssøstrene alle til at mødes foran biblioteket i Vollsmose Torv klokken 16.00. Herfra går de i samlet flok til valgstedet på Camp U, hvor man så stemmer hver især.

- Både kvinder, mænd, børn, unge og gamle er velkomne til at gå med. Man må komme hele familien eller tage sine venner med. Alle er også velkomne til at fejre valgdagen sammen med os bagefter. Vi vil gerne gøre det til en god oplevelse at stemme. Det skal være en festdag, fortæller Najlaa Rammu.

Kiara Ulisse Rasmussen fortsætter:

- Vi er godt klar over, at det kan virke overvældende, hvis man skal hen og stemme for første gang i sit liv. Det kan være svært at finde ud af, hvordan man gør, og måske synes man, at det er pinligt at spørge om hjælp. Derfor håber vi også, at det bliver nemmere og mere overskueligt, når vi følges ad.

I Vollsmose lå stemmeprocenten ved folketingsvalget i 2011 på 75,7 procent. Det var Fyns laveste stemmeprocent og landets tredje dårligste. Den samlede stemmeprocent på landsplan lå på 87,7 procent. Ved det efterfølgende folketingsvalg i 2015 faldt stemmeprocenten til 67,2. Det var også denne gang Fyns laveste stemmeprocent. Den samlede stemmeprocent på landsplan lå ved valget i 2015 på 85,9 procent.

Stemmeprocenten er generelt lavere blandt borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Ved folketingsvalget i 2015 var det således kun 66 procent af de stemmeberettigede borgere med anden etnisk baggrund end dansk, der gik i stemmeboksen.

Mød bydelssøstrene

På valgdagen onsdag den 5. juni mødes bydelssøstrene foran biblioteket i Vollsmose Torv klokken 16.00. Herfra kan alle, der har lyst, følges med dem hen til Camp U, hvor de stemmeberettigede afgiver deres stemme hver især.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her