Spring navigation over

Yahya Hassan udvidede grænserne for poesien

Digter Yahya Hassan lytter fra lænestol Yahya Hassan var i Vollsmose d. 26. november 2013. Arkivfoto: Helle Fjord

Dynke Jeppesen og Georgios Skouros fra Vollsmose Bibliotek er ikke i tvivl om, at Yahya Hassan med sine meget personlige digte og markante fremtoning vil blive husket i dansk litteratur og samfundsdebat. Biblioteket planlægger en udstilling om ham.

Digteren Yahya Hassan døde sidst i april måned. Han blev blot 24 år.  Men sin unge alder til trods har han med sine to digtsamlinger og meget markante fremtoning efterladt sig varige spor i dansk litteratur. Det mener leder af Vollsmose Bibliotek, Dynke Jeppesen.

- Digtsamlingerne kommer til at stå som et enestående vidnesbyrd i dansk litteratur, siger hun og hæfter sig især ved det meget direkte sprog.

- Yahya Hassan suger verden og sproget til sig og spytter det ud som et maskingevær. Der er en ærlighed og nødvendighed i det, han skriver.

Sociale problemer til debat

Georgios Skouros er bibliotekar på Vollsmose Bibliotek og en af dem, der insisterede på at få Yahya Has-san til Vollsmose i 2013 med de stærke og personlige digte og sit direkte sprog. 

- Der er det særlige for digtene, at de kan ikke adskilles fra personen Yahya Hassan. Form og indhold er en og samme ting, siger han.

LÆS OGSÅ: Da Vollsmose lagde hus til Danmarks bedst bevogtede digtoplæsning

- Den unge digter satte med arrangementet i 2013 for en gangs skyld Vollsmose fri af den religiøse debat. Han insisterede på, at det var de sociale problemer, der var afgørende at få diskuteret. Og på den måde inspirerede han efterfølgende mange unge til at handle i deres eget liv frem for blot at være tilskuere til det, vurderer han.

Udstilling på vej i Mosen

Ifølge Dynke Jeppesen var Yahya Hassan med sine digte en af de første stemmer fra ’ghettoen’ i dansk litteratur.

- Digtene beskriver blandt andet helt usminket, hvad det betyder at have været udsat for en meget problematisk opvækst. Og på den måde har han været med til at udvide grænserne for, hvad poesi kan være, forklarer hun.

Når Vollsmose Bibliotek igen kommer op i fulde omdrejninger, er det planen at lave en udstilling om Yahya Hassan.

- Han har med sine digte og evne til at sætte dagsordenen i den offentlige debat, været til inspiration for mange mennesker i Vollsmose. Derfor er det naturligt for os at lave en udstilling, der giver et overblik over det, der er skrevet om ham, siger Dynke Jeppesen og kalder digterens død en tragedie.

- Det er imponerende, hvad Yahya Hassan nåede at udrette i sit korte liv. Og vi skal være ham taknemme-lig for, at han så generøst delte ud af sine livserfaringer og satte livet ind på at gøre det. Derved viste han os noget om livet og hinanden. Det er netop det, store kunstnere kan, slutter hun.

Seneste Artikler

En super SUB-aftale

Læs mere

Beboernes avis gennem 22 år

Læs mere

Somaliere i det fremmede

Læs mere

Mit liv ændrede sig radikalt på grund af avisen

Læs mere

Min livret Frikadeller og kartoffelsalat

Læs mere

Her kan du læse den seneste udgave af Vollsmose Avisen.

Læs her